Egészség, gyógyulás. Kognitív viselkedésterápia Bp

Öngyógyító pánikterápia - performance

kognitív viselkedésterápia budapestA kognitív viselkedésterápia - Cognitive behavioral therapy, CBT - pszicho-szociális kezelés, amelynek célja a mentális egészség javítása, a kognitív eredetű viselkedészavarok gyógyítása. Ez a témája Dr. Kállay O. Béla pszichológus terapeuta székfoglalójának a Budapesti Virtuális Akadémián. Az előadás ezúttan nem egy száraz beszámoló, hanem prezentációkkal, installációval és mozgósító interakciókkal kísért összművészeti psycho-performance. A pörformansz címe:

Az öngyógyító pánik – Agorafóbia és szociális szorongás

Kognitív viselkedésterápia gyakorlatok

Ez a meghívó nem csak pánikbetegeknek szól, a rendezők bipoláris betegektől makkegészséges biszexuális performerekig mindenkit szívesen látnak a virtuálisan működő budapesti Tudományos és Művészeti Komplexum citadellájában. A fellegvár keretében terápiás céllal sikeresen üzemelő PSZICHODRÁMA TEREM – egyidejűleg helyet a Alberd Yollaka premierjének. A pszichodráma címe: 

Állati ösztön – emberi tudat – gépi program
– a pánikbetegség leküzdése önállóan, kognitív viselkedésterápiával –

A két rendezvény egyszerre zajlik azonos helyszínen, osztatlan térben, videovetítéssel és pszichoterápiás autogén tréninggel egybekötve.

Az iker-előadást a szervezők rögzítik, oktatóvideó készítése céljából, amelyet a virtuális pánikrendelő rendszeres látogatói telepatikus úton bármikor megnézhetnek.

Öngyógyító online pánikterápia Budapesten

Pánikbetegség öngyógyítása
Öngyógyító pánikbeteg
A modern kognitív pszichológiával és a fóbiás pánikbetegek gyógyszer nélküli kezelésével több mint két évtizede foglalkozó gyakorló pszichiáter előadásában és installációjában izgalmas összehasonlítást tesz az emlősállatok és emberek agyi működése között, de összeveti őket a gépi tanulásra programozott MI (mesterséges intelligencia), azaz a számítógépes programok automatizált működésének jellegzetességeivel is. Teszi mindezt annak érdekében, hogy látványosan bebizonyítsa hallgatóságának: a napjainkban kortünetnek és divatbetegségnek számító pánikszindróma olyan viselkedészavar, amelynek mint klinikai betegségnek nincsenek sem öröklött genetikai, sem kialakult fiziológia okai, az élet krízishelyzeteiben való kialakulása tisztán kognitív jellegű.

A pánikbetegség mint kognitív szoftverhiba - kezelések

Ez pedig nagyjából azt jelenti, állapítja meg a CBT Budapest pszichológiai közlöny hasábjain a szakértő, hogy az effajta krónikus szorongás egy szocializációs és tanulási folyamatnak a hibás szellemi terméke, generalizált formája voltaképp alig több rögzült viselkedészavarnál. Alapesetben a tüneteket produkáló kétségbeesett pánikbetegnek nincsen semmilyen szervi baja, nem skizofrén elmebeteg, a pszichéje nem rejt tartós depresszív károsodásokat – csupán rossz pszichés beidegződéseket. A pánikbetegség a tudós szerint csupán afféle programozási szoftverhiba, amely bizonyos helyzetekben okoz múló zavart a viselkedésben és jár bizonyos “hardvertünetekkel”, azaz olyan lelki és testi tünetekkel, mint a halálfélelem, menekülési vágy, ájulásérzet, légszomj, fulladás, szapora szívverés, émelygés, szédülés és tériszony (lásd Alfred Hitchkock Szédülés c. filmjét) stb.

A cíkk érvelése szerint ha a pánikbetegség az ép hardveren futó egyfajta szoftverhiba, akkor megfelelő frissítéssel és javítócsomaggal kiküszöbölhető. Ilyen javítócsomag a Budapesten gyakorolható kognitív viselkedési pánikterápia, amely a hibás tanulási folyamatot az ok-okozati összefüggések (ok, szent kauzalitás) helyes felismerésével korrigálja, így felülírva a téves eredményt. A páciens ennek során megtanulja, honnan ez a zavart viselkedés, és azt is, hogy a korábban veszélyesnek gondolt félelmetes pánikhelyzetek nem tartalmaznak rá nézve semmilyen fenyegetést – rossz reflexei gátlás alá helyeződnek és végül megszabadul szorongásától és az ezzel járó kellemetlen tünetektől, képessé válik teljes élet vidám megélésére.

Viselkedés-terápiás pörformansz,  online távoktató program

Az egzotikus filozófiai tanokban és a keleti ayurvédikus gyógyászatban is jártas Dr. Kállay O. Béla a viselkedésterápia-bemutatót a helyszínen jelentkező önkéntesek effektív közreműködésével végzi, egyben összművészeti terápiás performansznak is szánja, lévén a tréning során versmondásra, dramatizált jelenetek előadására (Alberd Yollaka elővezetésében) és rögtönzött táncbemutatóra egyaránt sor kerül (kiszivárgott hírek szerint a pszichiáter maga is rituális vitustáncra perdül Miért idióta tánc a boogie-woogie? felkiáltással.)

Az előadásra a Budapesten  diagnosztizált pánikbetegeknek a belépés ingyenes, amennyiben negatív koronavírus-tesztet is bemutatnak,, van azonban kilépődíj – a távozók, amennyiben tanultak valami okosat az CBT előadásból, a Piréz Arvisura Alapítvány javára adakozhatnak fabatkában vagy lukas garasban. Akik másképp döntenek, kollektívan részt vehetnek az önkéntes kognitív pánik ünnepélyes kitörésében.

Várható cikk a Pánikrendelő honlapon:

  • A pánikbetegségnek, mint kognitív szoftverhibának az önyógyítása kognitív viselkedésterápia gyakorlatokkal

Online CBT - Kognitív viselkedésterápia Budapest

A CBT az emberi viselkedés kognitív jellegének és az öntudat-pszichológia alapelveinek kombinációján alapul, ezért különbözik a pszichoterápia történelmi megközelítéseitől, például a freudi pszichoanalitikus megközelítéstől.

Virtualizált helyszín: Arvisura-terem, Tudományos, Ezoterikus és Művészeti Komplexum
Budapest 2021, Európa-sétány 1., félemelet. De talán nem is fél.

Ajánljuk még:

CBT - Pánikbetegség öngyógyítása online terápia segítségével. Agorafóbia kezelése, Virtuális pánikrendelő Bp.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legutóbbi marketing célú tartalom

Önnek tettrekész az immunrendszere a betegségekkel szemben?