Mi történik a napelemes áramtöblettel?

napelemes rendszer

A napelemes rendszerek esetében örök kérdéskör a többletként megtermelt energia elszámolása, illetve az, hogy mi történik a napelemes áramtöbblettel, amit nem tudunk felhasználni. Az alábbi cikkben ezekhez a kérdésekhez kötődően összegyűjtöttünk minden lényegesebb információt, amit tudni érdemes.

Napenergia áramtöbblet tárolása

A napelemes rendszerek által megtermelt, de fel nem használt, vagyis többlet áramot két merőben eltérő módon kezelhetjük, ami miatt két merően különböző rendszer kerülhet kiépítésre. Egy napelemes rendszerbe történő beruházás esetén ezt már a tervezi fázisban el kell döntenünk, hiszen közel sem mindegy, hogy

·        sziget üzemű napelemes rendszert, vagy

·        hálózatra visszatápláló napelemes rendszert építünk ki.

Többlet energia szigetüzemű napelemes rendszer esetén

A sziget üzemű napelemes rendszerek esetében teljesen függetlenek vagyunk a hálózattól, így nem tudjuk azt feltölteni más fogyasztók számára. Ennek eredményeként a sziget üzem biztosításhoz szükségesek a nagy kapacitású akkumulátorok, melyek akár hosszabb távon is képesek tárolni az általunk többletként megtermelt energiát.

Többlet energia hálózatra visszatáplálás esetén

A napelemes rendszerek jelents része a közüzemi villamos hálózatra csatlakozik, ezért a napelemek által termelt (többlet)energia tárolásával a fogyasztónak nem kell törődnie, mivel a túltermelt áram automatikusan visszatáplálódik az elektromos hálózatba. Általában a nyári napos időszakokban termelünk többletenergiát, ami akkor a hálózatba kerül, míg télen, a szükséges mennyiséget egyszerűen visszavesszük a hálózatból.

Napenergia visszatáplálás előnye

A visszatáplálás jelentős előnye, hogy az előállított áram betáplálása a hálózatba nem környezetszennyező, hiszen valójában tárolás nem történik, mert egy másik fogyasztó/háztartás használja fel a napelemek által már megtermelt zöldenergiát.

Emellett további nagy előnye ennek a rendszernek, hogy egyfajta befektetéssé is válhat hosszútávon, ha folyamatosan többletet termelünk, amit az áramszolgáltatóknak jogszabályban előírt kötelességük átvenni.

Többletként termelt energia elszámolása

A közcélú elosztóhálózatba visszatáplált többletenergiát elszámolhassuk, annak előfeltétele az érvényes Hálózathasználati szerződés és Üzemviteli megállapodás megléte, valamint kétirányú, ad-vesz mérő felszerelése.

AZ ilyen típusú rendszereket általában úgy méretezik, hogy éves szinten nullszaldós, vagy visszatáplálók legyenek, így átlagos felhasználás esetén nem kell attól félnünk, hogy ne termelne elegendő áramot napelemes rendszerünk.

Az elszámolás esetében igen fontos tényező az is, hogy mennyiért veszi a szolgáltató a napelemmel termelt áramot, hiszen ez hatással van a többletként átadott energia értékére, valamint ezáltal a teljes rendszer megtérülése is változhat.

Összegezve

A többletként megtermelt energiával tehát két forgatókönyv történhet, vagy visszatápláljuk a villamoshálózatba, vagy eltároljuk nagy kapacitású akkumulátorainkba. Emiatt mindenképp érdemes már előre informálódni a két rendszer közti különbségekről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legutóbbi marketing célú tartalom

Önnek tettrekész az immunrendszere a betegségekkel szemben?