Átlátszó napelem teraszfedésre

Milyen növények nevelhetők a napelemmel fedett teraszon?

Átlátszó napelem terasz

Az átlátszó vagy félig átlátszó napelem olyan fotoelektromos eszköz, amely képes elektromos áramot termelni a napfény energiájából, miközben átengedi a látható fény egy részét. Ezek a napelemek hasznosak lehetnek olyan alkalmazásokban, ahol a fényáteresztés fontos, például ablakokban, üvegtetőkben vagy üvegházakban, télikertekben.

Többféle anyagból és technológiával készülhetnek, például amorfnan szilíciumból, kadmium-telluridból (CdTe), kesteritből, kalcopyritből... Az úgynevezett perovszkit eljárás az egyik legígéretesebb technológia a következő generációs fotoelektromos cellák gyártásában, mivel magasabb hatásfokot, nagyobb abszorpciós spektrumot és többcsatlakozós cellákat kínál.



Termékleírások szerint a fényáteresztő napelemek előnyei közé tartozik, hogy nyáron csökkentik az épületek hűtési igényét, növelik az energiatermelést és esztétikusak is. Hátrányai közé tartozik az alacsonyabb hatásfok, a magasabb költség és a rövidebb élettartam.

Egy családi ház teraszának befedése napelemekkel több előnnyel is járhat. Először is az elemek félárnyékot biztosítanak a teraszon, így kellemesebbé teszik az ott tartózkodást. Másodszor a solar elemek elektromos áramot termelnek, amit használhatunk a házban vagy visszatöltéssel értékesíthetjük a központi hálózat üzemeltetője felé. Harmadszor, a napelemek csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást és a villanyszámlát, így hozzájárulnak a környezetvédelemhez és a költségmegtakarításhoz.

Házunk teraszának ilyeténvaló befedése azonban nem mindig egyszerű vagy olcsó. A telepítéshez megfelelő szerkezetet kell építeni vagy meglévőre rögzíteni, ami többletköltséget és engedélyeztetést igényelhet. Az cellák hatásfoka függ a tájolásuktól, dőlésszögüktől és az árnyékolástól, ezért nem biztos, hogy optimális teljesítményt nyújtanak. A tetőre szerelt egységekkel összehasonlítva a teraszfedésre használt átlátszó napelem előnyei és hátrányai egyénileg mérlegelendők.

Növények a napelemek árnyékában

Egy beépített teraszon, ahol a tetőt átlátszó napelemek alkotják, olyan növényeket nevelhetünk, amelyek jól tűrik az árnyékot és a hőmérséklet-ingadozást. Celláink ugyanis csökkentik a teraszra érkező napfény mennyiségét és intenzitását. Ez előnyös lehet olyan növények számára, amelyek nem szeretik a túl erős vagy túl hosszú napsütést, például a saláta, a spenót, a petrezselyem, a menta vagy a bazsalikom. Ezek az árnyéktűrő zöldség- és fűszernövények alacsony vízigényűek is, így egyben kevesebb öntözést igényelnek.

Termeszthetünk ilyen helyen olyan növényeket is, amelyek virágporát vagy nektárját hasznosítják a méhek és más beporzó rovarok. Ezek a növények vonzzák a bogarakat, amelyek szárnyaikkal segítenek a napelemek tisztán tartásában és a kártevők elleni védekezésben. Ilyen növényfajok lehetnek például a levendula, a rozmaring, a zsálya, az orbáncfű vagy a napraforgó. Ezek a virágos növények szépítik is a teraszt és illatosítják a levegőt.

De berendezhetjük a beépített teraszt szubtrópusi télikertnek is. A mediterrán vagy karibi dísznövények általában meleg és napos éghajlatot kedvelnek, ezért nem biztos, hogy minden évszakban jól érzik majd magukat az átlátszó napelemek alatt. Ha mégis ilyen növényeket szeretnél termeszteni, akkor válassz olyan fajtákat, amelyek tolerálják az árnyékot és a hűvösebb időt. Például a pálmák közül a kínai datolyapálma (Phoenix roebelenii) vagy a kentia pálma (Howea forsteriana) jól alkalmazkodik az árnyékosabb helyekhez. A kaktuszok és pozsgások közül pedig a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera truncata) vagy az aloé (Aloe vera) jól tűri a kevesebb napfényt. Ezek a növények szép látványt nyújtanak és könnyen gondozhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legutóbbi marketing célú tartalom

Önnek tettrekész az immunrendszere a betegségekkel szemben?