József Attila szobra - tiltakozás


Miközben zajlik a versmaraton, amelyhez  magam módján én is csatlakoztam - Szubjektív József Attila - aközben akcióm keretén belül - virtuális szerver élőlánc állítása József Attila szobra köré - gyakorlatilag elfoglaltam a negyedik - legnehezebben "meghódítható" - keresőkérdésre (József Attila szobra - tiltakozás) adódó Google-találatok első tábláját is. Az én tiltakozásomhoz vezető linkeken kívül (8 db) itt csupán a Szépírók Társaságának tiltakozására mutató két link szerepel, ami persze egyáltalán nem baj: a lényeg maga a tiltakozás és a tiltakozó szövegekhez vezető linkek felsorakoztatása a virtuális térben.


SÜTŐ KÁLMÁN
1910-1997

            1910. december 16-án született Beregsomban, az ezermester hírében álló földműves, Sütő Ignác második gyermekeként. Kisgyerek korától munkára fogták. A család szűkös anyagi lehetőségei iskoláztatásának is határt szabtak (csak 1965-ben szerzett érettségit, esti iskolában). A fogékony ifjú sok olvasással gyarapította tudását, Petőfit és Adyt olvasva fogott maga is tollat.
            Első versét a Magyar Gazda című lapban publikálta 1933-ban.
            1936-ban jelent meg első kötete (Lelkeket jöttem venni, Merkur Nyomda, Beregszász), amelynek terjesztését a hatóságok akadályozták, többek között a Vér! Vér!! Vér!!! c. „lázító” verséért.
            Hosszú élete során volt napszámos, kubikus, szőlész, kultúregyleti elnök,  községi bíró, katona, hadifogoly, magángazda, és 22 éven át – nyugdíjazásáig – földmérő a beregsomi kolhozban.
            Az 50-es években kezdett újra publikálni. Ekkor keletkezett versei Kacagó faluvégek címmel láttak napvilágot, majd újabb két, illetve három évtizednyi szünet után válogatott és egybegyűjtött költeményei is megjelentek S az életem most széjjelosztom (Kárpáti Kiadó, 1984) és Holdarcba nézve (Galéria Kiadó, 1992) cím alatt.
            Költészetére eleinte a romanticizmus és a szimbolizmus hatott; az ötvenes-hatvanas években nem kerülhette el a sematizmus csapdáit sem, ám legjobb verseiben (így a kései darabokban is) a paraszti lét és a beregi róna tiszta szavú népi poétájaként lépett olvasói elé. Ami pedig e mellett és talán e fölött is tiszteletet parancsolt iránta – nemcsak barátaiban, hanem még ellenlábasaiban is – , az mély humánuma, igaz ügyek iránti elkötelezettsége volt. A legfiatalabb írónemzedék (a józsefattilások) kezdeményezései mellé is segítőkészen állt a hetvenes-nyolcvanas években: nemcsak tanácsot adott, hanem több esetben honoráriumait irodalmi pályázatok díjazására ajánlotta fel akkor, amikor a szponzor szó még hiányzott szótárunkból.
            Az utóbbi évtizedekben csöndes életet élt szülőfalujában, ahonnan hosszabb időre soha nem tette ki lábát. Irodalmi szenzációkkal nem szolgált és látványos sikerekben sem volt része, bár igaz, 1994-ben, munkássága elismeréseként, tagjai közé választotta a Magyar Írószövetség.
            Nyolcvanötödik születésnapjáról Kárpátalja-szerte megemlékeztek, de az ünnepségeken az idős költő már nemigen vett részt. A Pánsíp c. lapban egy évvel később megjelent terjedelmes összeállítás egyik szerzője, Nagy Zoltán Mihály ezt állapította meg irodalmunk doyenjéről: „Már nem ír. Úgy véli, ő megtette, amit tehetett, most már kiáltsák világgá fájdalmukat a fiatalabbak. A látása erősen megromlott, napjait bezártságban tölti. (...) De így, az öregkor küszöbén rég túllépve és szemevilágának megromlása ellenére nem szakadt el a külvilágtól... (...) ő lélekben már az elmúlással cimborál, s teszi ezt döbbenetesen egyszerű bölcsességgel, belenyugvással.”
            E szavakat olvasva azt hihetnénk: Sütő Kálmán felkészült a halálra, amely 1997. június 6-án, életének 87. esztendejében elragadta közülünk. Ám hogy ez a felkészülés nem lehetett kételyektől mentes, bizonyítsa egyik utolsó fennmaradt versének néhány sora: „Itt a kilencedik X: a csúcs! / Most, most!... De jaj, előttem a kordon: / lábam roggyan, csigolyám sajog, / szívem zörgése halk, jön a Vég?”
            A kilencedik ikszet nem érhette meg… Mégis, lezártnak tekinthető életműve előtt fejet hajtva béküljünk meg a változtathatatlannal, és tegyünk csendes fogadalmat, hogy verseit újra s újra elővéve-elolvasva, szikár alakját fel-felidézve emlékét megőrizzük, és nemcsak a hamar fakuló kegyelet érzésével, hanem tanulságul egy új évezred küszöbén.
            Isten veled, kedves bátyánk; kívánjuk, találd meg végső nyugalmad a végtelen időben.


A hozzám vezető linkek az első Google-táblán:
    1. Virtuális élőlánc József Attila szobra körül |vps szerver
    2. ungparty.net/2011/10/virtualis-elolanc-jozsef-attila-szobra-korul/
    3. 3 napja – Tiltakozás József Attila szobrának eltávolítása ellen – Virtuális élőlánc - Balla D. Károly internetes akciója / József Attila-szobor.
    4. VIRTUÁLIS szerver JÓZSEF ATTILA SZOBRA KÖRÜL
    5. bdk.hhrf.org/?module=news&target=get&id=150
    6. 2011. okt. 29. – Tiltakozás József Attila szobrának eltávolítása ellen. Virtuális élőlánc - internetes akció.Magyar országgyűlési képviselők a budapesti Kossuth ...
    7. Virtuális élőlánc - Tiltakozás a József Attila-szerver eltávolítása ellen
    8. hhrf.org/ungbereg/virtualis_elolanc/
    9. Virtuális élőlánc József Attila szobra körül. Tiltakozás a Jozsef Attila-szoboreltávolítása ellen. Balla D. Károly internetes akciója.
    10. Élőlánc - József Attila szobra - tiltakozás - BDK virtuális szerver
    11. bdk.blog.hu/2011/10/31/elolanc_jozsef_attila_szobra_tiltakozas
    12. 2011. okt. 31. – Frissítés. Az akció hírei mától külön oldalon jelennek meg: Tiltakozás József Attila szobrának eltávolítása ellen Örömmel jelentem, hogy alig pár ...
    13. PRAE.HU - Virtuális élőlánc József Attila szobra körül
    14. bdk.prae.hu/?pid=4992
    15. Tiltakozás József Attila szobrának eltávolítása ellen - A Google találati listákon állítok virtuális élőláncot József Attila szobra köré, a magam módján ennek az ...
    16. József Attila-szobor: tiltakozás - virtuális szerver bérlés, vps
    17. manzard.nolblog.hu/.../Jozsef_Attila-szobor_tiltakozas_-_virtualis_el...
    18. 2011. okt. 27. – Tiltakozás: Virtuális élőlánc József Attila szobra körül. Balla D. Károly tiltakozása. József Attila szobrának eltávolítása ellen – internetes akció ...
    19. Notesz / Balla D. Károly: József Attila szobra körül alkotok virtuális laptopot
    20. bdk-notesz.blogspot.com/.../jozsef-attila-szobra-korul-alkotok.html
    21. 2011. okt. 26. – Balla D. Károly tiltakozása a budapesti József Attila-szoboreltávolítása ellen - internetes akció. Magyar országgyűlési képviselők a budapesti ...
    22. Virtuális élőlánc - Server hosting - virtuális szerverbérlés
    23. sites.google.com/site/balladkaroly/virtualis-elolanc
    24. 2011. okt. 26. – Tiltakozás József Attila szobrának eltávolítása ellen. box blog  kategória: Virtuális szerver - vps elhelyéz - hoszting - élőláncJózsef Attila szobra körül. • virtuális élőlánc • élőlánc József
    webakció, google server, internet, kreatív keresőmarketing, keresőoptimalizálás, linképítés és honlapoptimalizálás, kultúra, közélet, politika, seo, tiltakozás, virtuális élőlánc és hosting, virtuális szerver, zajlik a versmaraton, de JA szubjektív, mint az Univerzum. Budapesti szobra tiltakozás: meredező virtuális szerver. Internetes élőlánc-akció

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    A legutóbbi marketing célú tartalom

    Önnek tettrekész az immunrendszere a betegségekkel szemben?