2017. október 7., szombat

Tiltakozz a hatalmi önkény és a rendőri erőszak ellen!

MEASZ - ÖSSZEFOGÁS A DEMOKRÁCIÁÉRT tüntetés
MEASZ - ÖSSZEFOGÁS A DEMOKRÁCIÁÉRT
Központ: 1081 Budapest, Népszínház u. 27. I. 6.
Tel: 06/20/597-1640
Postafiók: 1701 Budapest, Pf. 244.
www.antifasiszta.hu Email: measzmail@gmail.com
Alapítva: 1945. Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR) tagja.
2017. október 7.

Szíves tájékoztatásul mellékelten megküldjük legfrissebb hírlevelünket, amelyben hírt adunk a hatalmi önkény és rendőri erőszakra elleni, Klauzál tére történő tüntetésre szóló felhívásról.

M E A S Z   H Í R L E V É L

Tiltakozz a hatalmi önkény és a rendőri erőszak ellen!

2018. október 8-án 10 órára tüntetést hívunk össze a Klauzál térre.


Előzmények

Szeptember 10-én Vajnai Attila, párjával vásárolni ment a Klauzál téri csarnokba, ahol egy árus Adolf Hitler beszédeit tartalmazó hanglemezt árult, borítóján a náci egyenruhában szónokló diktátor karján jól látható horogkereszttel. Vajnai felszólította, hogy azonnal hagyja abba a náci propaganda terjesztését és az értékesítést. Miután az árus erre nem volt hajlandó, hívta a rendőrséget, amely közölte vele, hogy a bejelentésére nem jönnek ki, intézkedésre nem ad okot. Ekkor Vajnai közölte, hogy spontán tüntetést kezdeményez, és a piac előtti járdára felfesti a STOP NAZISM feliratot. Erre már mozdultak. Az Európai Baloldal elnöke az első három betűvel végzett, mikor a rendőrök a helyszínre érkeztek. Vajnai nem festett tovább, hanem kérte a rendőröket, hogy kövessék őt az árushoz. A rendőrök viszont minden felszólítás nélkül hátulról a földre rántották és megbilincselték.
Az ügy a belügyminiszterig, sőt a miniszterelnökig is eljutott. Utóbbi – eddig – nem reagált, Pintér szerint ellenben viszont a rendőri fellépés jogszerű és arányos volt.

A Klauzál tér a Budapesti Gettó központi tere volt. A gettóban 1945 telén tömegével haltak meg emberek a megfelelő élelmiszer-ellátás, fűtőanyag és egészségügyi ellátás hiánya miatt. Annak ellenére, hogy napi 80–120 halottat vittek ki a gettóból, január 17-én, a gettó felszabadulásakor, több mint háromezer halott feküdt, hármasával keresztben kötésben, egymásra rakva, a Klauzál téren.

A rendőrségnek, a rendőri vezetőknek, az irányításukat ellátó politikai vezetőknek ma is kötelességük fellépni a náci propaganda terjesztésének minden formája ellen.

A rendőrségnek nem az erre figyelmet felhívók, hanem az ezt terjesztők ellen kell intézkedni.
A tüntetésen lépjünk fel a bűnpártolás és a hatalmi önkény ellen.

Magyar Egyesült Baloldal (Mebal) elnöksége nevében:
Benyik Mátyás elnök

 _____________________________

Leteperték, majd bilincsbe verték Vajnai Attilát

Érthetetlen és egészen elképesztő! – fogalmazott órákkal későbbi is érzékelhető felindultsággal Vajnai Attila, az Európai Baloldal-Munkáspárt 2006 elnöke, akit két rendőr tepert földre és bilincselt meg 2017. szeptember 10-én, vasárnap reggel Budapesten, a Klauzál téri csarnoknál.

Mint azt a pártelnök felidézte, reggel a csarnokban vásárolt, s az egyik ószeres portékái között észrevett egy lemezborítót, amelyen a horogkeresztes egyenruhát viselő Adolf Hitler volt látható. – Az ószeres nem volt hajlandó eltüntetni az önkényuralmi jelképet is tartalmazó fotót, ezért bejelentést tettem a rendőrségen, hiszen ez törvénytelen, ráadásul a Klauzál téren, az egykori zsidó gettó közepén különösen felháborító náci ereklyéket árulni – mondta Vajnai. Hamar visszahívták a rendőrségtől, de csak arról tájékoztatták: nem látják szükségesnek, hogy intézkedjenek. Erre a politikus bejelentette, hogy akkor spontán demonstrációt tart.

– Hazamenetem egy festékes palackért, majd visszasétáltam a piachoz, ahol a bejárat elé elkezdtem a járdára fújni a stop nacism feliratot. Az első három betűvel voltam kész, amikor megjelent két rendőr – idézte fel a délelőtti eseményeket Vajnai Attila. – A rendőrök kérésére azonnal abbahagytam a festést, és közöltem, megmutatom, hol található a Hitlert meg a horogkeresztet ábrázoló fotó. Hátat fordítottam, és elindultam be a csarnokba, de alig léptem párat, máris letepertek a rendőrök.

Vajnai kérdésünkre közölte: nem igazoltatták, nem hangzott el semmilyen kérés, felszólítás, a rendőrök bármiféle előzmény nélkül vitték a földre. A lapunkhoz eljuttatott felvétel szerint Vajnai szakadt pólóban fekszik a földön, kezeit hátracsavarták, és épp megbilincselik. A nyugodtan, mozdulatlanul fekvő férfi többször is elismétli: „Rosszul vagyok, eltörte a bordámat” Kérem, engedjen el, nem kapok rendesen levegőt.” Csak jóval később, akkor vették le róla a bilincset, amikor az időközben riasztott mentőautó megérkezett. Kórházba szállították, ahol kiderült, bordája nem tört, de kisebb sérüléseket, horzsolásokat szerzett. Vajnai kérdésünkre elmondta: A kórházban őrizték a rendőrök, de már ott közölték vele, hogy az ellátása után szabadon távozhat, nem indul eljárás ellene. A pártelnök közölte: túlzott és jogtalan rendőri erőszak, személyi szabadság korlátozása, valamint jóhíre és emberi méltóságának megsértése miatt már panasz tett, és feljelentést is tesz.

A történtek miatt megkerestük a rendőrséget. A BRFK azt közölte: a bejelentő - tehát Vajnai Attila - már a telefonban "kioktatta és fenyegette" az ügyében eljáró rendőrt, majd közölte, hogy ha nem intézkednek tíz percen belül, akkor összefesti a járdát. A helyszínre érő rendőrök a járdára festő férfit felszólították, hogy igazolja magát. A BRFK szerint a férfi nem tett eleget ennek, és az intézkedés alól magát kivonva a vásárcsarnokba távozott. "A járőrök a férfit ismételten felszólították a személyazonosságának igazolására, amelynek nem tett eleget, ezért a járőrök megpróbálták feltartóztatni, de a férfi ellenszegült, ezért a rendőrök vele szemben testi kényszert alkalmaztak és megbilincselték." - írta a rendőrség, amely szerint a férfi nem sérült meg. A BRFK közölte azt is: a helyszínen megállapították, hogy a bejelentett portré valójában egy Hitlert ábrázoló hanglemez, "amelynek árusítása bűncselekményt nem valósít meg.”

(Forrás: Népszava | 2017. szeptember 10.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése