Demszky szamizdatos ajándéka

A Klubrádióban László L. János, a Nyomtass Te Is! új szamizdat alapító ötletgazdája és szerkesztője beszélt kezdeményezésükről. Demszky Gábor így reagált a Facebookon:

szamizdatok előállítására használt ofszet nyomdagép
Ezt a nyolcvanas években szamizdatok előállítására használt offset nyomdagépet a Klubrádióban elhangzott reggeli beszélgetés után ajánlottam fel László L. Jánosnak. Barátom azon van, hogy találjon valakit, aki nemcsak gépmesteri gyakorlattal rendelkezik, de elegendő tapasztalatot szerzett az ilyen típusú gépek javítása és szervizelése kapcsán ahhoz, hogy ezt az elmúlt két és fél évtizedben közgyűjteményben őrzött masinát újra harcképessé tegye.

És mindez nem vicc!

Harminc évvel ezelőtt is szerelőt kerestünk, akkor ismerkedtem meg "Édeskével", Haraszty István szobrásszal, aki éveken át a masináinkat javította és még azt is hozzà kell tennem, hogy egyszer sem bukott le, a féltett masinák mindig visszakerültek a nyomdászainkhoz.

___________
Demszky Gábor Keleti éden - Szamizdat apámnak (NORAN, 2008) írta meg családtörténetét. Az anyag, kisemberek vadkeleti kalandozása a múlt század forradalmas elején magában is regényes: hogyan vetődnek felvidéki soknemzetiségű szerencse- és igazságkeresők kirgizföldre. Konrád György írja: "Ifjúkora óta ismerem a szerzőt, és tudom, hogy sok arca van, egyik az idealista és éles szemű vagány, az akció embere, aki meg tudja jegyezni a személyeket és az adatokat, és az alapos, gondos és invenciózus könyvíró, aki akkurátusan megszerkeszti a jegyzetapparátust. Hogy földalatti kiadó, polgármester, távlovagló, a szebbik nem csodálója, hagyján, de hogy még egy olyan bonyolult esetnek, mint amilyen ő, a nagyapja, a bácsikái és a nénikéi együtt is ilyen türelmes és empatikus tanulmányozója legyen, örömteljes elismerésre késztet." Demszky szamizdatos múltja a demokratik ellenzék arany oldalai közé tartozik. BDK: többször találkoztunk személyesen, a Beszélő 3 kötetével is megajándékozott. 


Hell István: "Egyszer majd valaki meg fogja írni az SZDSZ történetét. Talán már írja, vagy meg is írta. De az SZDSZ-nek több története is van, és ezek - marxi kifejezéssel - antagonisztikusan viszonyulnak egymáshoz. Legfeljebb száz év múlva lesz az SZDSZ-nek konszenzuálisan elfogadott története, de nem azért, mert addigra az időbeli távolság tisztábban láthatóvá teszi a történteket. Hanem azért, mert akkor már senkit sem fog érdekelni, hogy igaz-e, vagy nem igaz. "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A legutóbbi marketing célú tartalom

Önnek tettrekész az immunrendszere a betegségekkel szemben?